Assalamualaikum...
Wesak Day..!
Ucapan khas untuk mereka yang menganuti agama Buddha semalam-semalam lagi-
Jadi, semalam-semalam saya cuti..!
Yehuuuu..!
My sista jeles ler tuuuu..! Kan..kan..
Senyum lebar aku semalam-semalam tu...-hehe-
Disebabkan cuti,
aku sebenarnya pun bosan-sebab duk melangut sensorang kat rumah.
Tatau nak buat apa-Blank otak..!
My dad pula, pagi-pagi lagi dah pi keluar betulkan kereta-
Sebab brek tak makan-apakah?
Means, Brek tak ok. Meluncur laju jer-even dah tekan brek
Kira seminggu jugaklah aku bawa kereta pi kerja-balik kerja-
duk pam-pam dari jauh sebelum tekan brek-untuk berhenti
Serius-BAHAYA..!
takut tercium belakang kereta lain pula-naya jer..!
Okay, disebabkan bosan melanda jiwa.
Sebab my dad yang cuti tu pun pi sibukkan diri-
Jadi, after dah kemas rumah-
Sapu apa yang patut.
Lipat pakaian yang dah kering.
Bagi makan si ibu dengan anak-anak kucing- duk meow jer dari tadi
Bagi makan si ibu dengan anak-anak kucing- duk meow jer dari tadi
So, i decide la nak pi buat roti...
Suka sangat buat kek.
tapi..,
Bila buat kek - Bantat..!!!
Dan tak akan bantat bila buat kek INI , kut..! Tak, ker..?
*****
Jom, kita ber-eksperiment..!
Di lab dapur. . .

Wahhhhh...!
(ntahpape)
(ntahpape)
Jom, lihat resipi.
*aku tak tahu sumber sebenar dari mana-
coz ini dari buku resipi adik aku-tatau dia pi salin kat ceruk benua mana
hehe-kalau sama tu-tolong halalkan yer - & thanx a lot..!
Resipi Roti Simple
Bahan A :
1) 5 sb susu pekat
2) 6 sb gula pasir
3) 1 cwn air suam (aku guna air panas)
4) 8gm yis (aku guna serbuk jenama Mauripan)
kalau nak guna 1 peket (11gm) pun-boleh jer...dah alang-alang kan
-tuang jer semua serbuk tu-hehe
aku guna pun-baki yang mak aku guna buat cucur-
so, aku tak timbang pun
*Adun dalam bekas besar taw
Cara-cara :
1 + 2 + 3 = Gaul sebati sampai larut (that's y i guna air panas)
Bila dah suam, baru lah letak yis.
Biarkan yis aktif-yis akan berbuih (dalam 5 minit-10 minit)
jangan gatal tangan tangan nak pi ganggu prosesnya , ok!
Sementara tunggu yis aktif-kita buat Bahan B pula ok
Bahan B :
1) 2 sb mentega (aku guna buttercup) - dilembutkan
(aku just penyet-penyetkan dengan sudu-haha)
2) 1 bj telur - dipukul sekejap-
xpayah lama-lama-asal berbuih sikit tu-kira ok la
Cara-cara :
1 + 2 = Sebatikan & letak tepi
Bahan C :
3 cawan Tepung Roti (300gm) - di ayak, biar lagi ringan
Okay, masa untuk disatukan..!
1) Bahan B dimasukkan ke dalam bekas Bahan A.
Sebatikan adunan.
2) Masukkan Tepung yang telah diayak tadi,
1 cwn tepung - kaup balik - 1 cwn tepung - kaup balik - 1 cwn tepung - kaup balik
Then, cuba sentuh adunan itu - sama ada melekat lagi atau tak.
If melekat, sila tambah sedikit lagi tepung.
Sehinggalah kita boleh uli dengan tangan
(melekat sikit-sikit tu tak apa, ok)
Aku guna 3 cwn tepung + 1/2 cwn tepung lagi
= 300gm + 50gm
Perhatian : Tepung yang banyak boleh menyebabkan roti kita liat
Jadi, guna je dulu 300 gm tepung,
then barulah di-adjust-
sama ada nak tambah lagi atau tak
If melekat, sila tambah sedikit lagi tepung.
Sehinggalah kita boleh uli dengan tangan
(melekat sikit-sikit tu tak apa, ok)
Aku guna 3 cwn tepung + 1/2 cwn tepung lagi
= 300gm + 50gm
Perhatian : Tepung yang banyak boleh menyebabkan roti kita liat
Jadi, guna je dulu 300 gm tepung,
then barulah di-adjust-
sama ada nak tambah lagi atau tak
*****
Selepas diuli.
Basahkan kain tuala (kecil)-perah-bungkus kan bekas itu
Biarkan selama 1-2 jam
Dan doh akan naik berganda-
makin lama dibiarkan-makin berganda la naiknya
Okay, boleh ulang sekali lagi dengan menguli doh tersebut-
tutup dengan kain lembab
Dan biarkan lagi 1 jam-
if tak nak,
ambil loyang & lengserkan dengan minyak / majerin
Uli doh kecil-kecil seperti ini
Tutup dengan kain basah tadi -
biarkan selama 1 jam / biarkan doh naik 2 kali ganda
After 1 jam.
See...
Make sure, oven telah dipanaskan terlebih dahulu-10 minit gitu.
Then, akhir sekali.
Dengan senyuman
Bismillah...
^_________^
Boleh la terus dibakar dalam oven.
160°C , 50 minit -1 jam sehingga ia masak / keperangan
(bergantung kepada kepanasan oven masing-masing)
*Cubalah dengan mana-mana topping kegemaran korang, ye..!-
aku tak cuba lagi-sekadar cicah dengan tea/coffee panas-nyum..nyum..
nanti try la pula buat donut, okay..!
Then, akhir sekali.
Dengan senyuman
Bismillah...
^_________^
Boleh la terus dibakar dalam oven.
160°C , 50 minit -1 jam sehingga ia masak / keperangan
(bergantung kepada kepanasan oven masing-masing)
*Cubalah dengan mana-mana topping kegemaran korang, ye..!-
aku tak cuba lagi-sekadar cicah dengan tea/coffee panas-nyum..nyum..
Gud Luck..!
\(^_______^)/
p/s : ni resipi untuk donut-guna tepung gandum-
aku ambil risiko guna tepung roti untuk buat roti-jgn marah yer... peace V
nanti try la pula buat donut, okay..!
Credit2u : sibealwolfstar(pic)
No comments: